Woning aan de Houtmanstraat gesloten om drugs; vuurwapen gevonden

Gisteren (24-8-23) is een woning aan De Houtmanstraat in Presikhaaf gesloten. De woning is gebruikt voor drugshandel, blijkt uit een inval na meldingen over ernstige en frequente drugsgerelateerde overlast. De politie trof bij de inval naast de handelshoeveelheid harddrugs ook een geladen vuurwapen aan.

De drugshandel vanuit de woning heeft een constante aanloop met ruzie en geschreeuw teweeggebracht, zo blijkt uit meldingen van oplettende buurtgenoten bij zowel de politie als bij Meld Misdaad Anoniem. Nu na de inval van de politie de woning voor drie maanden wordt gesloten, verdwijnt het adres uit de loop van het criminele circuit; zo leert de ervaring. Doordat naast de handelaar ook de gebruikers en de relaties uit het criminele circuit wegblijven, kan de verontruste buurt de harmonie herwinnen voor een veilig woonklimaat. De woning komt beschikbaar voor haar bestemming: wonen. 

Dertig
Nu buurtgenoten vaker drugsgerelateerde overlast en inspanningen melden, zijn sinds 2020 30 drugspanden ontdekt en opgerold in Presikhaaf, 1 van de 5 wijken die horen bij Arnhem-Oost. De Arnhem-Oost aanpak ziet leefbaarheid en veiligheid als de noodzakelijke vaste grond onder de voeten voor wonen, werken en leren.

Opiumwet
De Opiumwet beschouwt alleen al de aanwezigheid en productie van drugs als gevaar voor de openbare orde. De handel versterkt dit door de aanloop van gebruikers en anderen uit het criminele circuit. De aanwezigheid van een wapen onderstreept het gevaar, want de aanwezigheid en handel in verdovende middelen blijkt vaak gepaard te gaan met bedreiging door vuurwapens. Daarom wordt het pand gesloten zonder eerst te waarschuwen met dwangsommen; volgens vast beleid. Wel hebben de huurders gebruikgemaakt van de gelegenheid tot een zienswijze, die toonde een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef voor de drugshandel, de aanloop en het wapen in huis. 

Melden loont
Meldingen zijn welkom bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem melden wordt behandeld via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Bron: www.arnhem.nl

Deel deze pagina op social media: