Nieuwe sporthal Middachtensingel is circulair en geheel energieneutraal

(bron: Gemeente Arnhem d.d. 15-11-’22)

Met het afleveren van betonnen vloerplaten door gedeputeerde Jan Markink en het in ontvangst nemen ervan door wethouder Nermina Kundić is de bouw van de sporthal aan de Middachtensingel in Arnhem officieel begonnen. En heel bijzonder: de betonnen platen zijn niet nieuw, ze hebben meer dan 35 jaar dienst gedaan in een kantoor van de provincie Gelderland en krijgen nu een tweede leven.

Dat is bijzonder, omdat niet eerder complete betonplaten van deze omvang zijn hergebruikt. De nieuwe sporthal wordt sowieso een feest van circulair bouwen.

Wethouder Kundić bij het afleveren van de betonplaten

Fikse CO2-besparing
Door ruim 1.000 m2 ‘kanaalplaatvloer’ te hergebruiken, wordt zo’n 11 ton CO2 bespaard. Dat is vergelijkbaar met de vleesconsumptie van 1 persoon in 22 jaar of 28 keer naar Berlijn vliegen. In totaal zat er zo’n 7.400 m2 aan vloerdelen in het oude provinciale kantoorgebouw, de Prinsenhof. Ook van het overige deel van de vloerplaten en betonnen wanden is bestemd. De oorspronkelijke leverancier van de betonplaten is ingeschakeld om na te gaan of de platen veilig te gebruiken zijn.

Nu bijzonder, over 10 jaar normaal
‘We hebben de ambitie als Arnhem om in 2030 voor 50% en in 2050 voor 100% circulair te zijn’, spiegelt Kundić voor. ‘Dat betekent dat we flink aan de bak moeten. Dat we zo met onze producten en grondstoffen omgaan dat we geen afval meer hebben en onze leefomgeving zo min mogelijk vervuilen. Dit project draagt daar onmiskenbaar aan bij.’ 40 tot 50% van alle grondstoffen wereldwijd worden in de bouwsector gebruikt, waarbij de productie van beton en staal voor de grootste milieu-impact zorgen. Beton zorgt wereldwijd voor 7% van de CO2-uitstoot. ‘Dit is nu nog een bijzonder project, maar over 10 jaar hoop ik dat deze manier van circulair bouwen volstrekt normaal is’, aldus Kundić.

Gedeputeerde Jan Markink: ‘De eerste oude kanaalplaten van Prinsenhof krijgen vandaag een tweede leven in de duurzame sporthal. Daarmee leveren we het bewijs dat het kan en hopen we anderen te inspireren.’

Circulaire sporthal
Er worden meer circulaire methoden toegepast bij de bouw van de sporthal. Het dak van de sporthal rust op draagbalken van duurzaam hout. De stalen constructie van het gebouw wordt vanaf 2 meter hoogte niet meer geschilderd, waardoor hergebruik in de toekomst makkelijker wordt. De sporthal wordt daarnaast volledig energieneutraal. In plaats van met gas wordt het verwarmd met een warmtepomp en een warmteterugwinningsysteem. Op het dak komen zonnepanelen en een sedumdak, waardoor het koeler blijft en water goed kan worden afgevoerd. Waar mogelijk zijn de ramen driedubbel glas en de wanden zijn extra goed geïsoleerd. Alle verlichting is energiezuinige LED.

Multifunctioneel
De sporthal meet 60 bij 40 meter en kan worden opgedeeld in drie gymzalen. Naast berg- en kleedruimtes komt er een multifunctionele zaal, horeca en een tribune voor zo’n 400 personen. Er komt een parkeerterrein dat zowel door gebruikers van de sporthal als door de nabijgelegen scholen kan worden gebruikt. De sporthal zal overdag vooral door scholen worden gebruikt en ’s avonds en in de weekenden door sportverenigingen. Het is de bedoeling dat de sporthal in de zomer van 2023 wordt opgeleverd.

Deel deze pagina op social media: