Praatje Pot: een gratis maaltijd van een buur!

Tijdens Praatje Pot, van 1 tot 20 november 2022, kan iedereen die niet meer in staat is iedere dag zelf te koken gratis uitproberen hoe het is om maaltijden te ontvangen van een kokende buurtgenoot.

Hulp bij de maaltijd
Voor ouderen, mensen met een fysieke uitdaging of mensen die spaarzaam om moeten gaan met hun energie kan iedere dag zelf koken een enorme uitdaging zijn. Een derde van de ouderen die thuis blijft wonen, heeft bijvoorbeeld moeite met de dagelijkse handelingen in huis, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS. Stichting Thuisgekookt koppelt al tien jaar juist deze mensen aan enthousiaste vrijwillige thuiskoks in de buurt die met liefde een portie extra voor hen koken. Zodat een oplossing niet enkel hoeft worden gezocht in kant-en-klaar maaltijden of de hulp van naasten, maar een (aantal) keer per week kan worden aangevuld met de maaltijden van een buurtgenoot.

Praatje (Stamp)Pot
Een Praatje Pot betekent zoveel als ‘een kletspraatje’. En dat is precies wat mensen kunnen verwachten als ze zich aanmelden: lekkere Hollandse pot én een gezellig praatje met een buur die ze misschien nog niet kennen. In november wordt Praatje Pot namelijk omgedoopt tot Praatje (stamp)Pot: Alle thuiskoks wordt gevraagd om hun favoriete Hollandse pot óf het speciale Praatje Stamppot recept te maken. Op deze manier hopen we mensen die het moeilijk vinden om hulp te accepteren, of het spannend vinden dat een buur voor hen kookt, te laten ervaren dat het lekker én gezellig is.

Maaltijden ontvangen van een thuiskok
Het ontvangen van maaltijden van een thuiskok heeft veel voordelen. Naast dat thuiskoks gewoon ontzettend lekker koken, maken ze ook gezonde, vers bereide maaltijden en houden daarbij rekening met smaak- en dieetwensen. Daarnaast hoeft niet te worden gekozen uit een standaard menu want een thuiskok kookt iedere keer iets anders! De thuiskoks van Stichting Thuisgekookt koken vrijwillig, daarom betaal je alleen voor de kostprijs van de ingrediënten. Dat komt neer op zo’n 3-6 euro per maaltijd. Als zelf ophalen niet meer lukt, komen ze de maaltijden thuis bezorgen en hebben dan altijd tijd voor een gezellig praatje. Hierdoor hoeven aanvragers minder beroep te doen op zorg en naasten, breiden ze hun netwerk uit en is het mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen.

Thuiskoks ontzorgen mantelzorgers
In Nederland zijn er 5 miljoen mensen die voor anderen zorgen. Maar liefst 830.000 mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week voor iemand of doen dat langer dan drie maanden. Voor ouderen geldt dat er vaak wel 20 uur per week mantelzorg wordt verleend, meldt mantelzorgorganisatie MantelzorgNL. Thuiskoks kunnen van grote waarde zijn bij het ontzorgen van mantelzorgers door één of twee keer per week een verse maaltijd te brengen bij degene voor wie zij zorgen. Niet alleen omdat het zoeken van een weekvullende maaltijdoplossing een grote (financiële) puzzel kan zijn maar zeker ook omdat een thuiskok die één of twee keer per week een maaltijd brengt een extra oogje in het zeil kan houden en gevoelens van eenzaamheid vermindert bij de groep mensen die vaak afhankelijk zijn van een mantelzorger.

Meld je aan
Aanmelden voor Praatje Pot kan tussen 1 en 20 november 2022 via thuisgekookt.nl/praatjepot of door te bellen naar 085-060 87 68. Een medewerker zal contact opnemen om de wensen door te spreken zodat gezocht kan worden naar een goede thuiskok. Als de proefmaaltijd achter de rug is, wordt opnieuw contact opgenomen om de ervaringen door te nemen. Er kan dan gekozen worden voor een vaste afspraak met de thuiskok, kennismaken met een nieuwe thuiskok óf het bij de proefmaaltijd te laten.

Over Stichting Thuisgekookt Stichting Thuisgekookt faciliteert wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen  voor elkaar. Het biedt een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.

Deel deze pagina op social media: