28jan20:3022:00Komeet-kijkavond, en meer…

Details

Alle sterrenliefhebbers hebben iets om naar uit te kijken dit jaar. Eind deze maand zou komeet C/2022 E3 (ZTF) onder een donkere hemel met het blote oog zichtbaar kunnen worden als hij de aarde nadert, aldus de NASA. Als dit gebeurt, zal het de eerste komeet zijn die met het blote oog zichtbaar is sinds komeet C/2020 F3 NEOWISE in 2020 de aarde passeerde.

Kometen zijn “kosmische sneeuwballen” die rond de zon draaien en bestaan uit bevroren gassen, stof en gruis. Deze objecten worden gebombardeerd met toenemende straling naarmate ze dichter bij de Zon komen, waardoor gassen en puin vrijkomen en een staart vormen.

Deze nieuwe komeet werd in maart vorig jaar ontdekt door de Zwicky Transient Facility: een geautomatiseerde camera in Californië met een spiegeldiameter van 122 cm. De komeet bevond zich toen in de buurt van Jupiter. Op 12 januari draaide hij om de zon, om op 2 februari het dichtst bij de Aarde te komen, op een afstand van 42,5 miljoen kilometer.

En daarom organiseren we op zaterdag 28 januari van 20.30 tot 22.00 uur een kometen-kijkavond op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven, aan de Laan van Presikhaaf 7.

De laatste keer dat de komeet langskwam konden de Neandertalers daarvan genieten, en nu is het onze beurt. Het volgende bezoek is over 50.000 jaar, dus wil je hem zien, dan is nú je kans! Als het helder is kun je meteen ook andere objecten bekijken, zoals de planeten Mars en Jupiter, de Orionnevel en nog meer moois.

Zoals altijd is de toegang gratis en geschikt voor alle leeftijden. Heb je zelf een telescoop en wil je meedoen? Stuur dan een e-mail naar presikheaven@gmail.com met je naam, telefoonnummer en welke telescoop je gebruikt.

LET OP: deze kijkavond gaat alléén door als het (grotendeels) onbewolkt is! Binnen is geen alternatief programma. Kijk bij twijfel vanaf 20.00 uur op de website.

more

Tijd

(Zaterdag) 20:30 - 22:00(GMT+01:00)

Locatie

MFC Presikhaven

Laan van Presikhaaf 7