Stichting Thuisgekookt helpt de zorgers zorgen tijdens Praatje Pot

De hele maand juni staat bij Stichting Thuisgekookt in het teken van Praatje Pot. Tijdens deze maand biedt Stichting Thuisgekookt de mensen die altijd klaarstaan voor een ander én de mensen voor wie zij zorg dragen de kans om helemaal gratis de hulp van één van de 331 koks die zich in de focusgemeenten bij de stichting aansloten uit te proberen. Door één à twee keer per week wat hulp bij de warme maaltijd te organiseren met behulp van een vrijwillige thuiskok uit de buurt, hoopt Stichting Thuisgekookt de druk op mantelzorgers te verlichten en het leven van mensen in een kwetsbare situatie aangenamer te maken.

Maar liefst vijf miljoen mensen dragen in Nederland zorg voor een ander. Deze mantelzorgers verlenen zorg aan iemand in hun directe omgeving die kampt met bijvoorbeeld een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Vaak vergt dat veel van iemand en maar liefst 9% van deze mantelzorgers, een groep van 460.000 mensen, voelt zich dan ook zwaar belast. Stichting Thuisgekookt wil juist de mensen die altijd voor een ander klaarstaan een helpende hand bieden. Door één van de 21.000 bij Stichting Thuisgekookt aangesloten vrijwillige thuiskoks in te schakelen voor één a twee keer per week wat hulp bij de warme maaltijd, wordt de druk vaak al aanzienlijk verminderd. Om mensen te laten uit proberen hoe gezellig, gezond en lekker een maaltijd van iemand uit de buurt kan zijn, betaalt Stichting Thuisgekookt de eerste proefmaaltijd!

Een thuiskok van Stichting Thuisgekookt
Thuiskoks van Stichting Thuisgekookt zijn enthousiaste hobbykoks die vrijwillig, voor de kostprijs van de ingrediënten, koken voor een buurtgenoot. Zij worden gekoppeld aan buurtgenoten in een kwetsbare situatie, voor wie het lastig is om iedere dag zelf te koken, en brengen daar één of twee keer per week een warme maaltijd. Deze thuiskoks maken bovendien tijd voor een gezellig praatje. Omdat het vrijwilligers zijn, hoeft de aanvrager enkel de kostprijs van de ingrediënten te betalen: tussen de drie en zes euro per maaltijd. Daarnaast worden de maaltijden ook aan de deur gebracht, als zelf ophalen niet meer lukt.

Meer dan een warme maaltijd
Het ontvangen van maaltijden van een kokende buurtgenoot gaat verder dan alleen lekker en gezond eten. Mensen in een kwetsbare situatie worden gekoppeld aan een vaste buurtgenoot die iedere week een (aantal) keer langskomt met een portie avondeten. Op deze manier wordt er een hechte band opgebouwd tussen thuiskok en de ontvanger van de maaltijd.  Uit onderzoek blijkt dat niet alleen gevoelens van eenzaamheid hierdoor afnemen maar ook de zelfredzaamheid van de ontvanger toeneemt.

Praatje Pot: ook voor de jonge mantelzorger
Eén op de vijf jongeren onder de 24 jaar groeit op met zorg in het gezin. Zij hebben daardoor zorgtaken, maken zich veel zorgen of ervaren een tekort aan zorg, wat grote impact kan hebben op hun leven. Het kan best een stap zijn om zorg uit handen te geven, hulp te ontvangen of iets nieuws te proberen. Tijdens Praatje Pot, dat samenvalt met de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni, kunnen ook jonge mantelzorgers gratis proberen of een thuiskok verlichting biedt. Zeker weten dat er een paar keer per week een gezonde, warme maaltijd wordt gebracht bij jezelf of degene voor wie je zorg draagt kan een wereld van verschil maken..

Meld je aan!
Aanmelden voor Praatje Pot kan de hele maand juni via thuisgekookt.nl/praatjepot of door te bellen naar 085-0608768. Praatje Pot is er speciaal voor de mensen die in één van de 22 focusgemeenten van Stichting Thuisgekookt wonen (Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Delft, Den Bosch, Den Haag, Doetinchem, Gouda, Hengelo, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Middelburg, Nieuwegein, Nijmegen, Nissewaard, Purmerend, Tilburg, Utrecht, Velsen, Westland). Een medewerker zal contact opnemen om de wensen door te spreken zodat gezocht kan worden naar een goede, passende thuiskok. Als de proefmaaltijd achter de rug is, wordt opnieuw contact opgenomen om de ervaringen door te nemen. Is er geen goede match ontstaan? Dan zoekt Stichting Thuisgekookt graag verder naar een nieuwe thuiskok. Je zit nooit ergens aan vast, dus helemaal geen maaltijden meer ontvangen is ook geen probleem.

Over Stichting Thuisgekookt
Stichting Thuisgekookt faciliteert wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking tussen mensen in een kwetsbare situatie en een behulpzame buurtgenoot en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.

Deel deze pagina op social media: