Uitnodiging themabijeenkomst ‘kennis en inzicht over de niet-stemmer’

Al jaren is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen niet zo laag geweest als de laatste (maart 2022). 45,6% van de mensen die mochten stemmen in Arnhem, zijn naar de stembus gegaan. Daarom gaat het gemeentebestuur (gemeenteraad en college) van Arnhem aan de slag met de opdracht: hoe krijgen we stad en politiek weer dichter bij elkaar en Arnhem weer terug naar de stembus? Deze zoektocht start met het opdoen van meer kennis en inzicht: wie zijn de niet-stemmers en hoe kunnen we ze bereiken?

Op woensdag 11 januari 2023 krijgen Arnhemmers, organisaties en het gemeentebestuur meer informatie over dit thema. We nodigen u van harte uit om bij deze openbare bijeenkomst aanwezig te zijn! De avond bestaat uit twee delen:

Deel 1: Presentatie ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ – casus Arnhem
Begin 2022 kwam de Atlas van Afgehaakt Nederland. De schrijvers, René Cuperus en Josse de Voogd, deden onderzoek naar maatschappelijke verschillen tussen mensen. En wat deze verschillen laten merken in de ‘verkiezingskaart’ van Nederland. Zij laten zien hoe verschillen in inkomen, gezondheid en opleidingsniveau invloed hebben op politieke keuzes en sociaal-culturele voorkeuren. En hoe deze over ons land zijn verdeeld. Steeds meer mensen haken af: zij stemmen niet (meer), hebben geen of minder vertrouwen in de politiek of kiezen voor ‘buitenstaanderspartijen’. De schrijvers hebben onderzoek gedaan naar het hele land. Ook geven zij aandacht aan vijf gemeenten, waarvan Arnhem er één is.

Deel 2: Introductie verdiepend onderzoek – hoe bereiken we de niet-stemmers?
De gemeente laat ook een eigen onderzoek uitvoeren naar de niet-stemmers in Arnhem. Het doel is dat dit onderzoek meer kennis en inzicht geeft over de situatie in Arnhem. En een kijk op het handelen oplevert, zodat het gemeentebestuur aan de slag kan om het vertrouwen van Arnhemmers in de politiek te herstellen. In de hoop dat er bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen meer Arnhemmers naar de stembus gaan. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de onderzoekers wat het gemeentebestuur met dit onderzoek hoopt te bereiken. De onderzoekers horen ook graag wat u vindt dat zij in dit onderzoek moeten meenemen! De resultaten van dit onderzoek worden later in het jaar (2023) gepresenteerd aan de stad en gemeentebestuur.

Na de bijeenkomst is er een borrel om samen na te praten.

Praktische punten
Voor wie: Arnhemmers, organisaties, raadsleden, fractievolgers, collegeleden, ambtenaren, pers en andere geïnteresseerden
Datum: woensdag 11 januari 2023
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Locatie: Stadhuishal. Stadhuis Arnhem
Aanmelden: vrije inloop, maar bij voorkeur aanmelden via https://forms.office.com/e/tPh2N13cNa

Meer informatie vindt u op arnhem.nl/themabijeenkomstjanuari  

Deel deze pagina op social media: