Verslag 10 september 2024 Klankbordgroep Presikhaaf 3

Verslag : Klankbordgroep 9

Gehouden op: 10 september 2024 (19:00 – 20:30)

Locatie: HAN (Ruitenberglaan 26, 6826 CC, Arnhem)

Voorzitter:Theunis Kalsbeek (projectmanager gemeente Arnhem)

Verslaglegging: Berlinda Berends (projectsecretaris, gemeente Arnhem)

Aanwezigen – Gemeente Arnhem

Theunis Kalsbeek, projectmanager; Berlinda Berends, projectsecretaris; Hans van Vliet, beleidsadviseur verkeer;  Naffi Allali, wijkmanager; Anne Luijten, beleidsadviseur groen; Mark Wanders; beleidsadviseur afval, Ronald Bos,  beleidsadviseur water; Nanja Oliemans, ontwikkelmanager. 

1. Opening en vaststellen agenda

Er zijn geen toevoegingen. De agenda is daarmee definitief.  

2. Verslag en actielijst van bijeenkomst op 11 juni

Er zijn geen opmerkingen op het verslag. Daarmee is het verslag definitief.  

De acties uit de vorige bijeenkomst zijn gedaan. 

3. Mobiliteit(door Hans van Vliet)  

Korte termijnmaatregelen Verkeer Keulse Slag, Lange Wal en Bethaniënstraat  

De klankbordgroep gaf aan dat veel auto’s hard rijden op de Keulse Slag tussen Honigkamp en Bethaniënstraat.  Ook is het gevaarlijk om over te steken op de Lange Wal en de Bethaniënstraat. De afdeling verkeer van de  gemeente stelt een aantal maatregelen voor om te zorgen dat auto’s langzamer rijden en je veiliger kunt  oversteken. Bij elke maatregel staan de voor- en nadelen. Bij een aantal maatregelen kan er ook meer groen  komen. Voor deze maatregelen hoeft de weg niet te worden opengebroken.  

Medewerkers van de gemeente gaan nu overleggen of de maatregelen haalbaar zijn. Daarna gaat de gemeente  in overleg met de busmaatschappij. De maatregelen hebben namelijk gevolgen voor de bussen die er rijden. Dan  wordt beslist welke maatregelen het worden. Waarschijnlijk worden ze binnen een half jaar uitgevoerd. In ieder  geval binnen een jaar.  

Onderzoeksopzet verkeer in de toekomst in Presikhaaf 3

Wij gaan het verkeer onderzoeken om hier een goed beeld van te krijgen. Een bureau gaat op veel plekken tellen  hoeveel auto’s en fietsers daar rijden. En ook waar veel voetgangers lopen.  

De afdeling verkeer heeft op een kaart aangegeven waar geteld moet worden. Zijn deze plekken goed of zijn er  nog betere plekken of andere plekken? Hans van Vliet bespreekt dit met klankbordgroepleden na de  vergadering.  

Er zijn veel klanten van supermarkt Güven die in de wijk parkeren. De gemeente kan dit niet onderzoeken door  auto’s te tellen, omdat geparkeerde auto’s niet worden geteld. Mogelijk kunnen wel kentekens vergeleken  worden met een database.  

Aanbeveling van de klankbordgroep: het parkeren rond het winkelcentrum in het onderzoek meenemen. Op  basis van de kentekens worden de rijroutes van en naar het winkelcentrum vastgesteld.  De afdeling verkeer gaat de onderzoeksopzet aanpassen en legt die dan nog voor aan de klankbordgroep. Dan  geeft de gemeente een bureau opdracht voor het onderzoek.  

4. Wijkgroenagenda (door Anne Luijten)

Vandaag start de wijkgroenagenda in Presikhaaf. De gemeente gaat bij de wijkgroenagenda actief naar  bewoners toe om:  

• te informeren wat er allemaal kan (subsidie, tegelophaal-service en meer)  

• op te halen welke groene wensen er zijn voor de wijk  

samen te kijken hoe we die wensen kunnen realiseren  

De wijkgroenagenda geldt voor openbaar gebied, maar ook voor eigen woning en tuin. 

Voorbeelden zijn moestuinen aanleggen, tegels weghalen, bomen en struiken planten.  in Presikhaaf is veel steen en andere verharding en dat zorgt voor meer hitte in de zomers en wateroverlast.  Meer groen zorgt voor een koelere wijk.  

Bewoners kunnen ideeën aanleveren. Voorwaarden zijn:  

• Het moet technisch kunnen  

• Genoeg bewoners moeten het ook echt willen  

• Er moet voldoende geld zijn om de ideeën uit te voeren.  

Bewoners kunnen nu al ideeën aangeven op www.meedenken.arnhem.nl. De gemeente organiseert ook nog een  aparte bijeenkomst hierover in Presikhaaf West.  

De klankbordgroep vraagt zich af of de wijkgroenagenda gaat werken in Presikhaaf 3. Mensen hebben weinig tijd  en geld. Toch werkt het wel in de wijken Klarendal, ’t Arnhemse Broek en Malburgen. Anne Luijten hoort graag  van de klankbordgroepleden wat vroeger niet goed is gegaan en wat wel. 

Er komt extra informatie voor mensen die Turks en Arabisch spreken.


5. Afval (door Mark Wanders)

Een grote ergernis bij bewoners is het gedumpte afval naast de containers en zwerfaval. De gemeente gaat  onderzoeken bij welke containers veel (groot) afval wordt neergezet. De plekken worden dan zo ingericht dat ze  niet uitnodigen om er afval bij te zetten. Ook huurt de gemeente een bedrijf in om afval op te ruimen. In veel  wijken zijn ook vrijwilligers die zwerfafval opruimen. Voor deze vrijwilligers is een website waar ze informatie  kunnen delen www.arnhemschoner.nl. In Presikhaaf west is nog geen vrijwilligersgroep die vuil opruimt.  De gemeente heeft aan een burgerberaad advies gevraagd hoe het afval kan worden verminderd. Een  burgerberaad bestaat uit bewoners van de stad. Een paar adviezen zijn o.a.: containers weer op slot en mensen  bewust maken om afval zelf op te ruimen.  

Opmerkingen uit de klankbordgroep:  

• Aan het eind van het schooljaar zijn er studenten die meubels en matrassen bij de containers zetten: denk aan goede communicatie naar deze doelgroep  

• Helpt in deze wijk educatie en bewustwording wel?  

• Kan er niet één plek komen waar groot afval kan worden gedumpt?  

Antwoord van Mark Wanders: Amsterdam heeft zulke plekken, maar wil hier weer van af 

• Kunnen camera’s gebruikt worden om overtreders een boete te geven?  

Het gemeentebestuur wil camera’s hiervoor niet gebruiken  

6. Water (door Ronald Bos)

Presikhaaf is eigenlijk een natte polder waar water vanuit de Veluwe en vanuit de rivier naar toestroomt. Dit  zorgt voor een hoge grondwaterstand. Vroeger waren er veel sloten waardoor het water goed weg kon. Deze  sloten zijn gedempt toen er woningen kwamen. Er zijn andere sloten voor in de plaats gekomen, maar die zorgen er minder goed voor dat het water uit de wijk weg kan. Dit kan een probleem zijn als er in korte tijd veel  regen valt.  

Bij de nieuwe woningbouwlocaties krijgen de bouwers het advies om te zorgen voor voldoende afstand tussen  de bovenkant van het grondwater en de onderkant van de woningen of andere gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld  door de grond op te hogen of een parkeergarage onder de woningen te maken. Om dan wateroverlast te  voorkomen bij woningen in de buurt moet de afstand tussen de nieuwe en bestaande woningen minstens 30  meter zijn. 

Goed ventileren in de kelders helpt tegen vocht, maar niet tegen wateroverlast.  

7. Vragen, afronding en volgende bijeenkomst

De klankbordgroep en de gemeente spreken af om de volgende bijeenkomst van de klankbordgroep te houden op maandag 4 november tussen 19:00 en 20:30 uur. Op de agenda komen de volgende onderwerpen:  – de woningbouwlocaties  

– de woonwagenlocatie aan de Bethaniënstraat  

– de wijkgroenagenda  

– verkeer  

De gemeente stuurt het concept-verslag met de bijlagen op en legt de volgende keer een paar papieren versies  neer. Verder wordt het definitieve verslag op www.presikhaafnet.nl geplaatst.  

De gemeente vraagt de klankbordgroepleden om nog meer bewoners voor de klankbordgroep te werven.  

Opmerkingen en vragen kunnen gestuurd worden naar presikhaaf3@arnhem.nl.  

Deel deze pagina op social media: