De wijk Presikhaaf

 

De Arnhemse wijk Presikhaaf ligt ten oosten van het stadscentrum van Arnhem en ten westen van plaats Velp, grenzend aan de autosnelweg A 12 richting Achterhoek, Duitsland en de spoorlijnen naar Zevenaar en Zutphen. Daardoor heeft de wijk de vorm van een wybertje.
Presikhaaf is de eerste Arnhemse wijk die na de 2e wereldoorlog is gebouwd. De plannen tot de ontwikkeling van de wijk zijn van rond 1930. De grond (Velperbroek) behoorde toe aan de gemeente Rheden.

Presikhaaf is gevarieerd en heeft ongeveer 15.000 inwoners. De wijk kent veel groen met parken, een variatie van koop- en huurwoningen, zowel hoog- als laagbouw. Het is een prettige woonwijk met veel voorzieningen zoals winkels, een gezondheidscentrum en sportcomplexen.

De wijk Presikhaaf aangelegd tussen 1948 en 1970 bestaat uit 5 buurten, een winkelcentrum en een park.
De 2 bedrijventerreinen zijn na 1985 ontwikkeld.
In 2004 is, met de herinrichting van het park Presikhaaf, het startsein gegeven tot stadsvernieuwing die tot ongeveer 2020 heeft geduurd. 

 


Buurten Presikhaaf

  1. Presikhaaf 1
  2. Deltakwartier/Neuwe Vaart
  3. Presikhaaf 3
  4. Over het Lange Water
  5. Elsweide
  6. Winkelcentrum Presikhaaf
  7. Park Presikhaaf
  8. IJsseloord 1
  9. IJsseloord 2

De diverse buurten van Presikhaaf:

Presikhaaf is onderverdeeld in 5 buurten, Presikhaaf 1-2-3, Elsweide en Over het Lange Water. Daarnaast heeft de wijk een winkelcentrum.
Van deze buurten vielen Presikhaaf 1 en 2 onder de stadsvernieuwing en zijn diverse woningen en gebouwen afgebroken, waarna nieuwbouw in de huur- en koopsector plaatsvond.
De stadsvernieuwing is in Presikhaaf 1 afgerond met de projecten Blauwe weide en Het Podium.
Deltakwartier, het project voor Presikhaaf 2 is rond 2020 afgerond.

In de overige buurten Presikhaaf 3, Over het Lange Water en Elsweide vonden kleinschalige sloop en nieuwbouw of renovatie plaats.
De nieuwe eigenaar heeft het winkelcentrum Presikhaaf vanaf 2016 een opmerkelijke opknapbeurt gegeven. 

 Bekijk de kerncijfers van de gemeente Arnhem.