Buurten en parken


Algemeen:
Presikhaaf is de eerste wijk van het na-oorlogse Arnhem. De wijk is in vijf buurten verdeeld, die in de periode 1948-1970 zijn gebouwd.
De buurten zijn meestal door de hoofdstructuur verkeer van elkaar gescheiden. 

  • Stadsonwikkeling:
    De buurten Presikhaaf 1 en Presikhaaf 2 zijn door de slechte staat van de eerste na-oorlogse woningen in het eerste decennium van de 21e eeuw grotendeels door stadsvernieuwing opnieuw opgebouwd. 

  • Presikhaaf 1: is de oudste buurt van de wijk, de bouw begon eind jaren '40 van de vorige eeuw. Oorspronkelijk bestaand uit laagbouwwoningen en portiekflats met centraal een buurtwinkelstrip en enkele scholen. Alle woningen waren m.u.v. de winkelstrip in bezit van woningbouwcorperaties. Na de stadsvernieuwing heeft de buurt een gevarieerd aanbod aan koop- en huurhuizen en is er een woon- zorgcentrum gevestigd.
  • Presikhaaf 2: deze buurt is eigenlijk samen met Presikhaaf 1 in dezelfde periode gebouwd. Het aanbod bestond uit laagbouwwoningen, portiekflats en maisonnettes. Daarnaast een buurtwinkelstrip en een kerk. Alle woningen waren m.u.v. de winkelstrip in bezit van woningbouwcorporaties. Na de stadsvenieuwing heeft de buurt een gevarieerd aanbod aan koop- en huurwoningen. Tegenover de winkelstrip is een gezondheidscentrum.
  • Presikhaaf 3: Een echte jaren '60 buurt. Ruim opgezet met flinke tuinen bij de laagbouw en portiek- en galerijflats in bezit van woningbouwcorperaties. Verder een buurtwinkelstrip, twee bejaardencentra, kerken en scholen. De woningcorporaties hebben het afgelopen decennium flink ingezet op renovatie en duurzaamheid. Een deel van de woningen is in particulier bezit. De bejaardencentra zijn verdwenen en de oorspronkelijke kerkgenootschappen hebben het pand verlaten. Op de plaats van een van de bejaardencentra is nu het MultiFuncioneelCentrum van Presikhaaf op de plaats van de andere een nieuwbouwproject.
  • Elsweide: Vroeg in de jaren '60 was ook met de bouw in deze buurt begonnen met huur- en koopwoningen in de partuliere sector en kleine beleggers. Daarnaast werd een sportpark voor een voetbal- en tennisvereniging aangelegd. De buurt heeft geen winkelstrip.
  • Over het Lange Water: de laatste buurt van Presikhaaf, die in de periode 1964-1970 ontwikkelt is. Voor ongeveer de helft bestond de buurt uit huurwoningen van woningbouwcorporaties. Laagbouwwoningen, portiek- en galerijflats is het aanbod. De andere helft van de buurt uit koop- en huurwoningen in de vrije sector, zowel laag- als hoogbouw. Verder herbergde deze buurt scholen, een sporthal, een winkelstrip en een sportpark. Tijdens de stadsvernieuwing in het begin van deze eeuw hebben de woningcorporaties ook hier ingezet op renovatie en duurzaamheid, evenals diverse VVE's en particuliere eigenaren. Een verouderd bedrijventerrein is omgetoverd tot een woonbuurtje, de school voor voorgezet onderwijs afgebroken en herbouwd. Een basisschool is al afgebroken, de tweede staat op de nominatie totdat de nieuwe school gebouwd is. Op de plek van de eerste basisschool komt een nieuwe sporthal, waarna de oude wordt afgebroken. Op de plaats van de sporthal komt een seniorenwooncomplex.

Parken
Presikhaaf heeft verschillende parken.  

Nog niet alle informatie is op deze pagina verwerkt